preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

PJESNIČKA ŠKOLA U PRIRODI 2019.

Druga Pjesnička škola u prirodi održana je u našoj školi od 14. do 16. srpnja 2019. Voditelji Škole su kao i prethodne godine bili prof. dr. sc. Krešimir Bagić, Davor Šalat, dipl. komparatist, prof. Lana Derkač  Šalat i dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija. Škola je okupila uz redovne polaznike i pjesnike-goste 30-ak pjesnika iz sljedećih županija: Varaždinske, Zagrebačke, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Požeško-Slavonske  te pjesnike iz Slovenije. Program se  realizirao prema planu, kako slijedi:

Klikom na opširnije vidi više.


Nedjelja, 14. srpnja:

Pjesnička tvornica, radionica koja je uključivala učenje na pjesničkim tekstovima s ishodišnim motivom ptica (D. Dragojević, „Pticama je u mojoj glavi tijesno“, D. Cesarić, „Poludjela ptica“, K. Bagić, „Ptica u zraku“) i pisanje prema zadanim riječima iz značenjskog kruga ishodišnog motiva, mentorsko savjetovanje i na kraju čitanje uradaka.

Tri uskličnika, kritički osvrt na tri pjesme polaznika. Književni kritičari pokazuju koje su jake i koje slabije strane pojedinih pjesama uz smjernice za njihovo unaprjeđenje.

Recital, koji se održao u arboretumu Opeka kraj dvorca u Vinici. Polaznici su čitali pjesme poznatih pjesnika s motivom ptice.

Pjesnička večer,  predstavljanje voditelja i polaznika i njihova pjesništva te uključivanje gostiju. Blanka Glavica Ječmenica predstavila je pjesništvo prof. Vladimira Korotaja iz nedalekog Jurketinca povodom 10. obljetnice njegove smrti.

 

Ponedjeljak, 15. srpnja:

Pjesnička tvornica, radionica koja je uključivala učenje na pjesničkim tekstovima s ishodišnim motivom trn (G. Krklec, „Srebrna cesta“, D. Jagić, „Trnova duga na koži“, Z. Balog, bez naslova) i pisanje prema zadanim riječima iz značenjskog kruga ishodišnog motiva, mentorsko savjetovanje i na kraju čitanje uradaka.

Tri uskličnika, kao i prethodnog dana.

Recital, koji se održao u parku kraj Starog grada u Varaždinu. Polaznici su čitali pjesme s motivom trna u pjesmama koje tematiziraju ljubavnu bol ili trpljenje kakvo se metaforično vizualizira Kristovom trnovom krunom.

Pjesnička večer, predstavljanje pjesništva voditelja, polaznika i pjesnika-gostiju (Ernest Fišer, Tugomir Orak, Nenad Slukić).

 

Utorak, 16. srpnja:

Pjesnička tvornica, radionica koja je uključivala učenje na pjesničkim tekstovima s ishodišnim motivom oluja (S. Mihalić, „Približavanje oluje“, T. Ujević, „Bura na Braču“, V. Vidrić, „Roblje“, P. Gudelj, „U tvojim poznim godinama“ ) i pisanje prema zadanim riječima iz značenjskog kruga ishodišnog motiva, mentorsko savjetovanje i na kraju čitanje uradaka.

Tri uskličnika, kao i prethodnog dana.

Recital, koji se održao u parku Srednje škole u Maruševcu. Polaznici su čitali pjesme s motivom oluje u pjesmama koje tematiziraju oluju u prirodi i nadasve u ljudskim odnosima.

Pjesnička večer, predstavljanje pjesništva voditelja, polaznika i pjesnika-gostiju (Slavica Gazibara, te pjesnici iz Ludbrega i Bedekovčine). Sve Pjesničke večeri vodili su nadahnuto varaždinski pjesnički tandem Ljubica Ribić i Milan Novak.

Svi su polaznici izrazili zadovoljstvo i radost sudjelovanja u Pjesničkoj školi u prirodi 2019. te želju da se Škola održi i sljedeće godine. (ĐGP)Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Petar Rogina   datum: 25. 7. 2019.

Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


50. obljetnica


CARNet Loomen


Nikola Tesla

Nacionalni portal za učenje


e-Knjižnica


Škole.hr

ERASMUS+


Korisni linkovi
Dnevni tisak
 • CARNet
 • Skole.hr
 • Adventisti
 • Večernji list
 • Jutarnji list
 • Matura.hr


Sigurniji internet

preskoči na navigaciju