preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

JUVENES TRANSLATORES

Učenici Petra Levatić i Antonio Pajtak su s mentoricom Jelenom Posavec Krobot sudjelovali na radionici povodom natjecanja u prevođenju pod  nazivom Juvenes Translatores, koje svake godine organizira Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Da bi sudjelovali u samom natjecanju, koje je i ove godine za našu Školu bilo neslužbeno, učenici su morali prevesti tekst s engleskog na hrvatski jezik koristeći samo papirnate rječnike. Tako smo neslužbeno natjecanje organizirali u prostorima naše Škole 21. studenog,  prilikom čega su učenici mogli pokazati svoju kreativnost, ali i ovladanost hrvatskim jezikom.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj svim je sudionicima neslužbenog natjecanja pružilo priliku da 28. studenog sudjeluju na radionici na kojoj su mogli čuti temeljne informacije o Europskoj uniji, o važnosti višejezičnosti kao i o ulozi prevođenja i prevoditelja u Europskoj komisiji. U drugom dijelu radionice prikazana je prezentacija s komentarima učeničkih prijevoda. Organizatori su odabrali neke segmente teksta koji se prevodio te prikazali kako su se učenici snalazili prilikom prevođenja pojednih fraza koje su specifične za engleski jezik. Tijekom ove prezentacije učenici su bili osviješteni i o najčešćim pravopisnim i gramatičkim pogreškama koje su radili, ali i sintaktičkim te stilskim karakteristikama prevođenja. U završnom dijelu radionice učenici su u parovima i grupama rješavali online kviz kojim se željelo provjeriti što su upamtili iz prvog dijela radionice, ali su ujedno morali prepoznati pravopisne i gramatičke pogreške u danim primjerima. U ovom kvizu naši učenici osvojili su treće mjesto.

 

autor teksta: Jelena Posavec Krobot, mag. educ. philol. croat.

lektura: Jelena Posavec Krobot, mag. educ. philol. croat.

fotografije: Jelena Posavec Krobot, mag. educ. philol. croat.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Buhin   datum: 9. 12. 2019.

Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


50. obljetnica


CARNet Loomen


Nikola Tesla

Nacionalni portal za učenje


e-Knjižnica


Škole.hr

ERASMUS+


Korisni linkovi
Dnevni tisak
 • CARNet
 • Skole.hr
 • Adventisti
 • Večernji list
 • Jutarnji list
 • Matura.hr


Sigurniji internet

preskoči na navigaciju